arh Lucian Hatu

Casa pe structura metalica cu un consum aproape zero de energie

Am acceptat aceasta provocare de a optimiza energetic maxim o casa pe strucuta metalic. Spun ca e o provocare din cauza multituniniolr de putni termice care pot apare intr-o strucuta metalica, asta dupa ce proiectul era deja intocmit in totalitate, dar spre neschimbare. Totusi in cazul de faza  aplicand o serie de strategii de reduce a pierderilor de caldura, puntilor termice cat si a problemelor ce pot aparea din etansare am reusit sa reduce necesarul de caldura de la 141kwh/m2a la max 30kwh/m2a. Daca ne raportam la costurile anuale de incalzire vorbim de o reducere de la 1000euro cost incalzire per an la 250 euro cost incalzire per an. 

Optimizare energetica la standard de casa pasiva

Pentru a ii redue consumul energetic ata pentru perioada de iarna cat si pentru perioada de vata am facut o serie de calcule energetice in PHPP. Din calculele energetice ne-au reiesit grosimile optime de izolare atat pentru fundatie, pereti si terase, cat si tipurile de ferestre care terebuiesc utilizate, cat si gradul de etansare pe care trebuie sa-l atingem in urma testului blower door. Pentru a ajunge la o asemenea performanta energetica, puntile termice nu sunt acceptate.

Solutii pentru puntile termice

Modelari termice 2D ne-au ajutat sa generam solutii optime de izolare a imbinarilor, nodurilor si a tutur zonelor unde era risc de punte termica.

Asftel am eliminat riscul de condens reducand tranferul termic.

Pentru a reduce la maxim aparitia puntilor termice, unele zone au fost rezolvate din acest punct de vedere chiar din fabrica, din premontaj sai in timpul montajului pe santier.

prinderi mecanice...multe prinderi mecanice

cate 4 suruburi pentru fiecare prindere

si iar multe prinderi mecanice

placarea peretilor cu OSB

Chiar daca teoretic casa nu are nevoie de contravantuiri cu OSB, am decis sa placam interior-exetrior casa pentru a crea spatiu pentru izolare cu celuloza. Da , peretii exteriori , interiori, tavanele si acoperisul vor fii izolate cu celuloza. Am ales celuloza suflata sub presiune pentru a avea certitudinea ca toate zonele dintre profile metalice vor fii izolate corespunzator.

termoizolare + hidroizolare terasa

Pentru termoizolarea acoperisului am folosit vata bazaltica densitate mare  cu rezistenta mare la compresiune. Apoi s-a aplicat o hidroizolatie care rezista intre temperaturile de -40 ~ +100C

turnare sapa pentru parter

proiect traseu tubulatura sistem de ventilatie cu recuperare de caldura

Ca in orice casa cu un consum redus de energie, si aici vom gasi un plaman ( un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura ) care aduce si extrage in continuu aer din casa. Am gandit pentru fiecare camera cat si living o gura de aport de aer, iar pentru bucatarie si bai cate o gura de absortie. Diametrele tubulaturilor vor fi intre 10 si 16cm in functie de volumul de aer care trebuie adus sau extras, volum care a reiesit din calcul de dimensionare. In proiectul propus, aparatul este montat pe casa scarii, tubulaturile verzi duc catre living si dormitoare aer proaspat, tubulaturile rosii extrag din bai si bucatarie aerul viciat.

De ce un sistem de ventilatie?

  1. Pentru nevoia noastra zilnica de aer curat. sistem este gandit si dimensionat sa aduca si sa extraga zilnic in continuu aer proaspat din casa. Practic schimba cam de 5-8 ori pe zi aerul complet din casa. Asfel se creaza o continua stare de bine. Sistemul ajuta si la reglarea umiditatii.
  2. Reduce consumul de caldura iarna prin econimia pe care o face recuperatorul de caldura . Sistemul are incorporat un recuperator de caldura care practic recupereaza caldura aerul pe care il evacuam , caldura pe care o foloseste sa incalzeasca aerul care il introducem in casa. Practic sistemul pe care dorim sa-l folosim cu un consum de energie cat al unui bec aduce aer proaspat de afara de la -10C la o tempertatura de + 16~+17C. asta fara a avea o sursa adiacenta de incalzire

 

ce urmeaza?

In perioada vor urma urmatoarele etape:

  • inserare celuloza + etansare casa
  • montare ferestre + usa + etansare
  • testare etansare prin blower door + termografie pentru identificare eventuale zone neetansa pentru a le remedia
  • scanare prin termografie pentru identificare eventualelor zone care nu au fost izolate corespunzator
  • termoizolare fatada
  • montare instalatii
  • repetare teste etansare + termoscanare
  • etc

ZECAPH CONSULT SRL - Brasov

Servicii ZECAPH:

  • proiectare energetica la standard de casa pasiva
  • optimizare constructii din punct de vedere energetic
  • calcule energetice in PHPP
  • solutii pentru constructii fara punti termice
  • consultanta eficienta energetica
  • asistenta in alegerea materialelor, solutiilor
  • solutii ventilare
  • urmarire santier, asistenta tehnica
  • testare etansare prin blower door
  • scnare prin termografie pentru identificare punti termice
  • verificare eficienta energetica, solutii de eficientizare energetica
  • certificare

Suntem o echipa pasionata, motivata si foarte bine pregatita in ale eficientei energetice in constructii care are scopul de a ii ajuta pe toti cei care isi doresc o constructie la un standard inalt, si nu din punct de vedere al luxului interior. Rolul nostru este de a genera solutii pentru constructii sanatoase, sustenabile , extrem de eficiente energetic, si nu in ultimul rand durabile.