O discutie despre izolarea fudnatiilor alaturi de colegul de breasla Marius Soflete

Cum trebuie izolata fatada? o discutie alaturi de colegul de breasla Marius Soflete

Cum trebuie izolata fatada? episodul 2 – o discutie alaturi de colegul de breasla Marius Soflete

Izolarea mansardei – o discutie alaturi de colegul de breasla Marius Soflete

Izolarea mansardei – episodul 2 – o discutie alaturi de colegul de breasla Marius Soflete

Izolatia unei case pasive

Cu totii stim ca un material izolator nu permite caldurii sa iasa inspre exterior, implicit nici frigului sa patrunda in casa. Ceea ce este mai putin cunoscut este ca aceste materiale izolatoare sunt diferite unele de celalalte si au domenii de aplicabilitate diferite.
Exista spre exemplu materiale izolatoare care sunt permeabile la vapori si exista materiale care sunt impermeabile la vapori. Facand aceasta diferenta intre ele, ajuta la implementarea corecta a izolatiei in functie de necesitate.
Un alt parametru prin care se caracterizeaza materialele izolatoare este conductivitatea termica. Cu cat aceasta conductivitate este mai mica, cu atat este mai bun materialul din punct de vedere al transferului termic. Unitatea de masura a conductivitatii este [W/mK] si se noteaza de regula cu λ.
Valoarea R [m²/WK] reprezinta rezistenta termica a unui material si se calculeaza ca fiind grosimea materialului impartita la conductivitatea termica a acestuia. Cu cat mai mare rezulta aceasta valoare, cu atat mai mare va fi rezistenta termica a materialului.
R=d[m]/λ[W/mK]
Valoarea U [W/m²K] reprezinta coeficientul de transmitanta termica si este rata transferului termic printr-o suprafata de 1m² a unui element cu 1°C diferenta de temperatura. In cazul de fata, cu cat mai mica va fi aceasta valoare, cu atat mai bun va fi respectivul element raportat la rezistenta transferului termic. Valoarea U se va determina cu ajutorul urmatoarei formule:
U=1/(suma valorilor R)
Case Pasive | Eficienta energetica la standard de casa pasiva | Constructii cu un consum redus de energie - Proiectare , Consultanta , Implementare si Constructie a caselor pasive

One thickness fits all?

Atunci cand ne raportam la fizica constructiilor, orice cladire pierde si castiga caldura prin conductie, convectie si radiere. In majoritatea cazurilor pierderile prin conductie, de aceea izolarea corespunzatoare a peretilor e cruciala. Cand vorbim de izolatie nu exista conceptul de "ONE FITS ALL" - adica o grosime/tip de izolatie se potriveste la toate cladirile. In primul rand de foarte putine ori avem cladiri care seamana intre ele.

Ce influenteaza grosimea izolatie?

^ Pozitionarea pe glob ( campie, munte, deal etc...)
^ Relatia intre Aria/Volum ( cat e de compacta cladirea? )
^ Forma ( cat e de complexa? )
^ Calitatea ferestrelor / pierderile de caldura prin ferestre
^ Puntile termice
^ Etanseitatea
^ Vantul
^ Aportul solar (aportul de caldura de la soare)
^ Aport caldura survenita din exploatare ( aparatura tehnica, ocupanti ...)
^ etc..