Ventilatie cu recuperare de caldura
Ce sunt sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura?
Aceste sisteme de ventilatie detin schimbatoare de caldura si astfel caldura din interiorul cladirii este preluata si transferata aerului proaspat care este introdus in cladire. Cele doua fluxuri de aer nu intra in contact, ci energia termica este transferata prin schimbatorul de caldura de la un flux de aer la altul.
In functie de eficienta schimbatorului de caldura, mai mult de 90% din caldura poate fi transferata, permitand aerului proaspat sa fie introdus in interior la temperatura camerei. Sistemul de ventilatie este foarte etans, astfel incat aerul viciat nu intra in contact cu aerul proaspat.
Patru motive pentru care este importanta ventilatia
1. Calitatea aerului ne afecteaza
Consumam zilnic in medie 1 kg de mancare, 3 l de lichide si respiram in medie 25000 l de aer. De asemenea, petrecem mai mult de 90% din timp in spatii inchise, prin urmare 90% din aerul pe care il respiram este inchis. Acest aer neventilat afecteaza sistemul respirator, nervos si imunitar, conduce la stari de ameteala, alergii si altele. Standardul sanatos pentru o incapere cu aer curat permanent este un aport de 30 m3/ora de persoana. Acest lucru ar insemna in mare ca ferestrele sa fie deschise pentru 5-10 minute la fiecare 3 ore, chiar si in timpul noptii.
De asemenea, riscul igrasiei apare atunci cand puntile termice sunt inca existente intr-o cladire, cu toate ca respectiva cladire a fost izolata si acea cladire nu dispune de un sistem de ventilatie. Aerul cald, respectiv umiditatea din incapere se va deplasa catre zonele cele mai reci si se va forma condensul care conduce la formarea de mucegai si igrasie.
2. Calitatea aerului poate afecta constructia
Termoizolatia este o solutie foarte buna pentru a reduce costurile incalzirii si pentru a diminua impactul individual asupra mediului. Datorita etansarii tot mai bune a cladirilor se elimina posibile schimburi de aer care pana acum erau realizate prin goluri, neetanseitati. Vaporii care provin din bucatarii, bai, echipamente electrocasnice sau chiar persoane pot deteriora foarte usor structura cladirii astfel incat nu se realizeaza suficiente schimburi de aer. In cladirile de astazi este necesara implementarea unui sistem de ventilatie pentru a putea elimina umiditatea din interiorul cladirii, eliminand astfel riscul mucegaiului si a igrasiei.
3. Aspectul economic
Ventilatia prin deschiderea ferestrei in timpul verii nu are atat de multe dezavantaje ca si cea din timpul iernii. Cu totii am experimentat o situatie in care ne aflam cu mai multe persoane intr-o incapere si nu se putea ajunge la un consens-geamurile deschise sau inchise. Deschiderea ferestrelor in timpul iernii pentru a ventila rezulta in pierderi de caldura mult mai mari decat necesarul de caldura al unei case pasive. Astfel ventilatia cu recuperare de caldura devine cea mai buna solutie.
4. Mediu sanatos
Filtrele din sistemul de ventilatie asigura ca aerul care este introdus in cladire sa fie curat, fara praf, polen si altele. Acesta esta un plus enorm in special pentru persoanele care sufera de astm sau alergii.
Cum va putem ajuta noi
Proiectarea si planificarea din timp sunt aspectele cheie la care trebuie mereu sa ne intoarcem cand vorbim despre o casa pasiva. De aceea, noi dorim sa adaugam valoare proiectelor dumneavoastra prin faptul ca oferim un pachet complet si in ceea ce priveste sistemul de ventilatie. Mai jos puteti vedea un exemplu de proiectare a traseului de tubulatura pentru sistemul de ventilatie la o casa unifamiliala.
De ce avem nevoie de ventilatie?
sursa youtube.com