O discutie despre etansare si impactul ei alaturi de colegul de breasla Marius Soflete

O discutie despre impactul neetansarii alaturi de colegul de breasla Marius Soflete

Preconceptia gresita despre etansarea cladirilor

Cand este vorba despre aspectul etanseitatii la o casa, acesta devine un subiect controversat si foarte dezbatut. Problemele care sunt aduse in discutie de obicei sunt: “lipsa aerului in cladire” si “nevoia peretilor cladirii de a respira”. Acest aspect este adevarat, doar atunci cand nu se ia in calcul o ventilatie a casei corespunzatoare si sunt folosite materiale necorespunzatoare.
O conceptie gresita cu privire la etansarea cladirilor reiese din diferenta intre permeabilitatea la vapori a unui material si etanseitatea constructiei. Un material permeabil la vapori va permite vaporilor de apa sa treaca prin respectivul material. Un exemplu foarte bun de un astfel de material este Gore-Tex-material folosit in special pentru articole sportive care nu permite aerului rece de afara (vantului) sa patrunda in interior, dar permite umiditatii datorate efortului fizic sa fie eliberata in exterior.
La fel este si in constructii cu privire la etanseitate si permeabilitate la vapori. Blocajul umiditatii in interiorul structurii cladirii are ca si consecinta urmari catastrofice. De aceea, ca regula aplicata, permeabilitatea materialului din exterior ar trebui sa fie de 5 ori mai mare decat cea a materialului din interior.
Case Pasive | Eficienta energetica la standard de casa pasiva | Constructii cu un consum redus de energie - Proiectare , Consultanta , Implementare si Constructie a caselor pasive
Case Pasive | Eficienta energetica la standard de casa pasiva | Constructii cu un consum redus de energie - Proiectare , Consultanta , Implementare si Constructie a caselor pasive

Etanseitatea creeaza un mediu controlat

O caldire neetansa genereaza pierderi enorme de caldura. Chiar si o simpla adiere a vantului ne poate scoate toata caldura din cladire. E destul de evident ca daca se vorbeste de eficienta energetica se urmareste obtinerea unui mediu controlat, fara curenti de aer. Neetanseitatea influeteaza comfortul interior, durabilitatea constructiei si eficienta energetica.

Infiltratiile de aer schimba coeficientul de transfer

Principala problema pentru care este necesar sa ne preocupe aspectul etansarii este legata de necesarul de caldura. Intr-o casa obisnuita, 15% din pierderile de caldura pot fi atribuite etansarii necorespunzatoare/neetansarilor, cu toate ca aportul de performanta cel mai mare al unei cladiri se bazeaza pe izolatie. Studiile au demosntrat ca si cele mai mici goluri prin gauri de 1mm in stratul de etansare au un efect grav asupra performantei izolatiei. In unul din exemple, performanta stratului izolator s-a modificat de la o valoare U=0.3W/m2K la o valoare de U=1.44W/m2K –cresterea factorului de aproape 5 ori.
Un alt studiu facut de Institutul Fizicii Constructiilor din Stuttgart arata ca un element cu o crapatura de 1mm x 1m pierde de 4.8 mai multa caldura decat un element etans ( U-value). Izolatia lucreaza doar atunci cand este perfect "protejata" de miscarile aerului. Astfel, trebuie luat in calcul faptul ca nu este suficienta doar izolatia pentru a garanta performanta energetica. Un motiv major pentru care se elimina neetanseitatile este confortul termic care nu este de neglijat. Acestui aspect nu i s-a acordat si inca nu se acorda foarte multa atentie in domeniul constructiilor iar oamenii au ajuns sa creada ca este ceva normal sa locuiasca in cladiri ce au zone reci care provoaca disconfort.
Case Pasive | Eficienta energetica la standard de casa pasiva | Constructii cu un consum redus de energie - Proiectare , Consultanta , Implementare si Constructie a caselor pasive

Neetanseitatea distruge izolatia / structura

Foarte multe persone contesta etanseitatea, chiar o refuza, pe motivul ca-i lasa fara aer in casa, ca-i o metoda "IEFTINA" de a isi ventila casa. Ceea ce foarte putina lume stie e ca acele miscari de aer datorate neetanseitatii au repercursiuni grave asupra elementelor constructive. Practic atunci cand 2 curenti de aer care au temperaturi si umiditati diferite se intalnesc, se formeaza condensul, condens care distruge izolatia / structura in timp. Condensul, de obicei mai poate aparea si din cauza lipsei unei membrane adecvate, care limiteaza aparitia picaturilor de condens.

Case Pasive | Eficienta energetica la standard de casa pasiva | Constructii cu un consum redus de energie - Proiectare , Consultanta , Implementare si Constructie a caselor pasive

Infiltratiile de aer (ventilatie prin infiltratii) nu pot asigura un schimb de aer continuu si adecvat. Cele mai multe cladiri noi sunt etanse insa permit o anumita cantitate de ventilatie care nu este suficienta pentru a realiza schimburi de aer adecvate in interior insa este suficienta pentru a permite degradarea structurii cladirii prin etansare necorespunzatoare.

Situatia actuala in multe tari referitoare la constructiile noi poate fi asadar descrisa astfel:
Nivelul de etansare in constructiile noi este prea slab pentru a proteja constructia de degradare, insa in acelasi timp chiar daca este prea mare, este insuficient pentru a permite ventilatiea strict prin neetanseitate.

Cum se formeaza condensul?

In perioada iernii, aerul din interiorul cladirii migreaza inspre exterior, catre zonele cele mai reci. In cazul in care etansarea casei nu este realizata corect, umiditatea din aer va ramanea blocata in interiorul structurii cladirii, cauzand probleme ulterior.
Umiditatea a fost desemnata ca fiind cel mai periculos dintre potentialii poluanti intr-o cladrie, si este identificat ca avand cel mai mare impact asupra materialelor de constructie. Aerul din interior are o umiditate relativa mai mare decat cel din afara in cazul in care nu este dezumidificat. Intr-un climat rece, aerul din interior este racit in timpul exfiltratiei (din interior catre exterior) iar condensarea va aparea intr-un anumit punct in structura cladirii.
Datorita acumularii umiditatii in structura, cladirea va fi predispusa la degradare in timp. De asemenea in perioada verii, umezeala din aerul cald din atmosfera poate patrunde in structura cladirii (infiltratie). Aceasta va crea aceeasi problema, afectand structura cladirii. Aceste doua procese sunt principalele motive pentru care o cladire trebuie sa fie etansa. Cu cat mai etansa va fi o cladire, cu atat mai rezistenta in timp.
Condens pe membrana
Case Pasive | Eficienta energetica la standard de casa pasiva | Constructii cu un consum redus de energie - Proiectare , Consultanta , Implementare si Constructie a caselor pasive

Nu “merge si asa”!!!

Este extrem de logic ca deja nu mai putem vorbi de eficienta energetica daca in 2-5 ani apar probleme grave de umiditate, mucegai si igrasie in izolatie.
Si totusi cine e responsabil?
De obicei aceste probleme apar atunci cand principiile de baza ale fizicii constructiilor sunt grav incalcate, de multe ori, nici macar nu sunt STIUTE. Lipsa unui proiect / plan / strategie de implementare strict legat de etanseitate este unul din principalele motive pentru care apar aceste probleme. Un alt motiv este proasta executie, de aceea lucrarea trebuie URMARITA de o persoana avizat, iar personalul TREBUIE INSTRUIT in aces sens. Proasta alegere si combinare a materialelor are aceiasi repercursiune.

Case Pasive | Eficienta energetica la standard de casa pasiva | Constructii cu un consum redus de energie - Proiectare , Consultanta , Implementare si Constructie a caselor pasive
Rezultatul condensului

Cum se realizeaza corect etansarea?

O regula de baza pentru o etansare corecta este neintreruperea stratului de etansare la anvelopa cladirii. Aceasta se mai numeste si metoda”creionului rosu”- ar trebui sa fie posibila desenarea unei linii neintrerupte de strat pentru etansare in orice sectiune a casei. Este important acest singur strat neintrerupt, si nu doua sau mai multe intrerupte deoarece infiltratiile isi pot face loc in acest fel. Exemplu: Doua galeti crapate puse una in interiorul celeilalte-apa va gasi drumul sa curga prin prima galeata, iar apoi prin a doua.

Spatiul incalzit trebuie sa fie complet inchis de un strat etans. Specificarea in avans a fiecarei componente cu rol de etansare, a felului in care se unesc diferite tipuri de strat de etansare impreuna este foarte importanta. Planificarea strapungerilor in cat mai putine locuri si felul in care se etanseaza acestea (cabluri electrice, prize,tevi care strapung peretii exteriori) este modul prin care putem realiza o cladire etansa.

Atentie! Materialele izolatoare sunt in general neetanse! In concluzie, stratul etans trebuie planificat si realizat aditional stratului izolator.

Controlul calitatii

Si totusi cum putem afla daca cladirea e etansa? Simplu:
1. Control amanuntit, foarte sever al tuturor zonelor unde pot aparea probleme de etanseitate.
2. Testul "blower door" - unde se scoate si introduce aer fortat de un ventilator in cladire la o presiune de 50Pa. Astfel acest aparat creeaza o presiune scazuta in interiorul cladirii pentru a putea detecta infiltratiile. Testul consta intr-o serie de masuratori la presurizari si depresurizari iar astfel se determina rata infiltratiilor la o presiune diferentiala de 50Pa raportata la volumul total al constructiei. Un astfel de test este esential la cladirile pasive deoarece face parte din procedura de certificare a cladirii. In timpul testului un aparat care produce fum ne va putea ajuta in detectarea exacta a problemelor de etanseitate.

Standardul de etanseitate pentru o casa pasiva este de 0.6 schimburi de aer /ora la 50 Pa. Acest standard ar fi echivalentul a unor gauri in perete cu diametrul unei monede de 5 bani pentru fiecare 5m2 de anvelopa. Momentan in Romania o constructie noua ( in functe de "buna practica" pe santier) se incadreaza intre 5 - 26 schimburi de aer pe ora. De aici rezulta un necesar de caldura foarte mare al acestora.

DE LA CONCEPT LA IMPLEMENTARE

Despre etanseitate si efectele acesteia v-as putea tine cursuri intregi, dar bauiesc ca probabil deja v-ati dat seama ca are un rol crucial in obtinerea eficientei energetice si nu numai. Pentru a obtine rezultatele dorite, tot procesul trebuie atent proiectat, planificat si implementat.
Programeaza o intalnire sa afli cum putem adaugam valoare proiectelor tale printr-o eficienta energetica la un alt nivel.