O discutie despre etansare si impactul ei alaturi de colegul de breasla Marius Soflete
O discutie despre impactul neetansarii alaturi de colegul de breasla Marius Soflete
Preconceptia gresita despre etansarea cladirilor
Etanseitatea creeaza un mediu controlat
Infiltratiile de aer schimba coeficientul de transfer
Neetanseitatea distruge izolatia / structura
Foarte multe persone contesta etanseitatea, chiar o refuza, pe motivul ca-i lasa fara aer in casa, ca-i o metoda "IEFTINA" de a isi ventila casa. Ceea ce foarte putina lume stie e ca acele miscari de aer datorate neetanseitatii au repercursiuni grave asupra elementelor constructive. Practic atunci cand 2 curenti de aer care au temperaturi si umiditati diferite se intalnesc, se formeaza condensul, condens care distruge izolatia / structura in timp. Condensul, de obicei mai poate aparea si din cauza lipsei unei membrane adecvate, care limiteaza aparitia picaturilor de condens.
Infiltratiile de aer (ventilatie prin infiltratii) nu pot asigura un schimb de aer continuu si adecvat. Cele mai multe cladiri noi sunt etanse insa permit o anumita cantitate de ventilatie care nu este suficienta pentru a realiza schimburi de aer adecvate in interior insa este suficienta pentru a permite degradarea structurii cladirii prin etansare necorespunzatoare.
Situatia actuala in multe tari referitoare la constructiile noi poate fi asadar descrisa astfel:
Nivelul de etansare in constructiile noi este prea slab pentru a proteja constructia de degradare, insa in acelasi timp chiar daca este prea mare, este insuficient pentru a permite ventilatiea strict prin neetanseitate.
Cum se formeaza condensul?
Nu “merge si asa”!!!
Este extrem de logic ca deja nu mai putem vorbi de eficienta energetica daca in 2-5 ani apar probleme grave de umiditate, mucegai si igrasie in izolatie.
Si totusi cine e responsabil?
De obicei aceste probleme apar atunci cand principiile de baza ale fizicii constructiilor sunt grav incalcate, de multe ori, nici macar nu sunt STIUTE. Lipsa unui proiect / plan / strategie de implementare strict legat de etanseitate este unul din principalele motive pentru care apar aceste probleme. Un alt motiv este proasta executie, de aceea lucrarea trebuie URMARITA de o persoana avizat, iar personalul TREBUIE INSTRUIT in aces sens. Proasta alegere si combinare a materialelor are aceiasi repercursiune.
Cum se realizeaza corect etansarea?
O regula de baza pentru o etansare corecta este neintreruperea stratului de etansare la anvelopa cladirii. Aceasta se mai numeste si metoda”creionului rosu”- ar trebui sa fie posibila desenarea unei linii neintrerupte de strat pentru etansare in orice sectiune a casei. Este important acest singur strat neintrerupt, si nu doua sau mai multe intrerupte deoarece infiltratiile isi pot face loc in acest fel. Exemplu: Doua galeti crapate puse una in interiorul celeilalte-apa va gasi drumul sa curga prin prima galeata, iar apoi prin a doua.
Spatiul incalzit trebuie sa fie complet inchis de un strat etans. Specificarea in avans a fiecarei componente cu rol de etansare, a felului in care se unesc diferite tipuri de strat de etansare impreuna este foarte importanta. Planificarea strapungerilor in cat mai putine locuri si felul in care se etanseaza acestea (cabluri electrice, prize,tevi care strapung peretii exteriori) este modul prin care putem realiza o cladire etansa.
Atentie! Materialele izolatoare sunt in general neetanse! In concluzie, stratul etans trebuie planificat si realizat aditional stratului izolator.
Controlul calitatii
Si totusi cum putem afla daca cladirea e etansa? Simplu:
1. Control amanuntit, foarte sever al tuturor zonelor unde pot aparea probleme de etanseitate.
2. Testul "blower door" - unde se scoate si introduce aer fortat de un ventilator in cladire la o presiune de 50Pa. Astfel acest aparat creeaza o presiune scazuta in interiorul cladirii pentru a putea detecta infiltratiile. Testul consta intr-o serie de masuratori la presurizari si depresurizari iar astfel se determina rata infiltratiilor la o presiune diferentiala de 50Pa raportata la volumul total al constructiei. Un astfel de test este esential la cladirile pasive deoarece face parte din procedura de certificare a cladirii. In timpul testului un aparat care produce fum ne va putea ajuta in detectarea exacta a problemelor de etanseitate.
Standardul de etanseitate pentru o casa pasiva este de 0.6 schimburi de aer /ora la 50 Pa. Acest standard ar fi echivalentul a unor gauri in perete cu diametrul unei monede de 5 bani pentru fiecare 5m2 de anvelopa. Momentan in Romania o constructie noua ( in functe de "buna practica" pe santier) se incadreaza intre 5 - 26 schimburi de aer pe ora. De aici rezulta un necesar de caldura foarte mare al acestora.
DE LA CONCEPT LA IMPLEMENTARE
Despre etanseitate si efectele acesteia v-as putea tine cursuri intregi, dar bauiesc ca probabil deja v-ati dat seama ca are un rol crucial in obtinerea eficientei energetice si nu numai. Pentru a obtine rezultatele dorite, tot procesul trebuie atent proiectat, planificat si implementat.
Programeaza o intalnire sa afli cum putem adaugam valoare proiectelor tale printr-o eficienta energetica la un alt nivel.