[drawattention]

Constructii eficiente energetic

“Casa pasiva” sau “cladirile pasive”( Passivhaus – Passive house ) sunt acele constructii foarte bine izolate, fara curenti reci de aer, a caror necesar anual de caldura este atat de mic, incat pentru incalzirea lor nu e nevoie de un sistem conventional de incalzire. Necesarul de caldura poate fi distribuit in camere prin sistemul de ventilatie. Conservarea de energie intr-o astfel de constructie este prioritara. Din pacate in Romania conceptul de casa pasiva e prost inteles si interpretat gresit. Se considera ca daca atasam un panou solar sau o pompa de caldura obtinem o casa pasiva. Energia verde e bine venita, e de incurajat, doar aceste metode nu scad NECESARUL DE CALDURA/ENERGIE.

Conservare energiei ca principiu de baza

In proiectarea unei locuinte pasive se urmareste in primul rand conservarea de energie, apoi producerea ei.Acest principiu se poate observa cu usurinta in exemplul de mai sus, termosul nu necesita energie pentru a mentine bautura calda. Fierbatorul are nevoie de energie pentru a mentine bautura calda. De aici si denumirea de locuinta pasiva, de la energie pasiva sau activa.

Cladirea pasiva – Conservarea de energie apoi generarea ei

Cand ne raportam la o casa pasiva, strategia adoptata este in proportie de 95-97% pentru conservarea energie si apoi de 3-5% pentru generarea ei.
Acesta strategie presupune multa planificare, proiectare si un calcul foarte detaliat, urmata de o executie perfecta in santier. Tot printr-o buna proiectare se va obtine un raport corect intre cost investitie / valoare adaugata / comfort adaugat / economie / amortizare .
Conceptul cladirilor pasive a fost construit tinandu-se cont de obtinerea comfortului, indiferet de tipul lui ( termic, vizual, auditiv, calitatea aerului sau economic )
-15kWh/m2a necesar de caldura
-10W//m2 an puterea sistemului de incalzire
-120kWh/m2an – maxim de energie primara necesara (energie pentru incalzirea spatiului, apa calda, electrocasnice si auxiliare)
Acum ce e mai simplu, ifetin sau fezabil? Sa generam 15kWh/m2a sau 150-300kWh/m2a??

Necesarul de caldura

Practic, se urmareste proiectarea si construirea unei constructii care pe timpul iernii acumuleaza caldura de la soare, electrocasnice si de la oameni, caldura pe care nu o pierde. Totusi, pentru un confort mai sporit, mai ramane de suplinit un necesar foarte mic de caldura, maxim 15kWh/m2an. Acest necesar se obtine printr-o strategie foarte logica si bine determinata de a elimina toate pierderile de caldura care pot aparea intr-o cladire.

Cladire eficient energetica – NET-zero, Zero-energy, E-zero , Zero carbon sau chiar “casele pasive” din Romania

in Romania, de obicei, cand vorbim de cladiri efieciente energetic, ne raportam la un necesar de caldura intre 150kWh/m2an si 60kWh/m2an (necesar calculat in PHPP). In cazul acesta, de multe ori, deja vorbim de beneficiarii / dezvotatorii care isi doresc eficienta si/sau independenta energetica. Strategia fiind 60-70% pentru generarea de energie si 30-40% pentru conservarea ei. Aceste cladiri de multe ori poarta numele de NEt-zero, Zero-energy, E-zero , Zero carbon sau chiar “case pasive” cum ar zice uni. De aici si faptul ca o “casa pasiva” / Low-e / eficient energetica este foarte scumpa. Statistic vorbind, echipamentele folosite pentru a genera energia necesara sunt deocamdata considerabil de scumpe.

E mai simplu asa

Aceste cladiri sunt in principiu cel mai usor de gandit, planificat si implemenetat, asta daca beneficiarul e dispus sa plateasca. In multe din cazuri se instaleaza sisteme supradimensionate (din lipsa unui calcul corect detaliat al necesarului de caldura / energie). Instalatii care din pacate fie nu se pliaza necesitatilor, fie nu functioneaza, fie consuma foarte mult.

Aportul si pierderea de caldura a ferestrelor

In proiectarea unei cladiri, limitarea aportului de caldura pe perioada verii e cruciala. Supraincalzirea apare atunci cand nu e calculat deloc procentajul ferestrelor pentru fiecare fatada, si contributia / pierderea fiecareia, exact ca in rapoartele alaturate.

Conservare de energie

De aceea daca ar fi fost simplu – TOTI AR FACE CONSTRUCTII PASIVE!

Programeaza o intalnire sa afli cum putem adaugam valoare proiectelor tale printr-o eficienta energetica la un alt nivel.