Ferestrele : veriga slaba sau valoarea adaugata?
Depinde de felul de cladiri despre care vorbim.
Pentru majoritatea cladirilor ferestrele sunt veriga slaba, per total intr-un an de zile pierd cu mult mai multa caldura decat primesc de la soare. De ce?
- Pierd caldura pentru ca sunt EXTREM DE INEFICIENTE ENERGETIC
- NU sunt deloc ETANSE
- Montaj prost, generand punti termice si infiltratii in jurul ferestrelor
- Fara o strategie pentru a colecta aportul de caldura solar ( ferestre mai multe si mari pe sud, mai putine pe nord)
foto : passiv.de
Pentru a avea parte de eficienta energetica in cladiri, ferestrele trebuie alese si montate cu atentie. La prima impresie, ar parea ca investitia in ferestre de calitate nu merita incercata datorita costurilor care sunt de doua sau trei ori mai mari decat costul unei ferestre standard.
O metoda buna pentru a scadea costurile ferestrelor de buna calitate este planificarea din timp a tipurilor de fereastra, orientarii si suprafetelor acestora. Daca aceste aspecte sunt luate in calcul din timp si gandite practic, se poate opta pentru varianta in care unele ferestrele din casa sunt fixe. Aceasta alternativa poate scadea cu mult pretul investitiei deoarece ferestrele fixe sunt la un pret mai accesibil decat cele mobile.
Este foarte importanta suprafata vitrata pe care o acordam fiecarei incaperi, in functie de utilizarea acesteia. Denumirea de casa pasiva provine de la idea de a incalzi o casa prin energia “pasiva” pe care casa o primeste de la soare, in lunile de iarna.
Pentru a putea beneficia de aceasta energie a soarelui fara a o pierde prin neetanseitati, valoarea de transmitanta a ferestrei trebuie sa nu depaseasca valoarea de 0.75W/m2K. De asemenea aportul solar trebuie sa fie mai mare de 0.5 intr-o zona climatica rece. Pe scurt, o fereastra ar trebui sa minimizeze pierderile de caldura permitand in acelasi timp energiei solare sa patrunda in interiorul cladirii.
Ferestrele certificate de institutul de case pasive trebuie sa atinga o valoare de transmitanta <0.85W/m2K. Numai in acest fel pot fi evitate obisnuitele radiatoarele de sub ferestre care sunt din pacate ceva obisnuit, nu insa la o casa pasiva.