Cum poți reduce consumul de energie al construcției tale?

Prin faptul că te afli aici, credem că ai înțeles un lucru, și anume: construcția ta consumă prea multă energie și te gândești că ai putea schimba asta.

Majoritatea construcțiilor din România se află undeva în zona C-E de consum energetic, însă unele construcții pot ajunge chiar și la consumuri mai mari de atât. 

Din păcate însă, oamenii fie s-au obișnuit cu consumurile imense ale caselor, fie nu sunt dispuși să facă o schimbare, fie nu văd în jur o altă variantă, decât să se resemneze. Mai există însă o categorie de oameni: cei care își dau seama de  problemă, știu unde este soluția și sunt dispuși să schimbe ceva.

Dacă ești printre puținele persoane care sunt dispuse să schimbe ceva la construcția în care locuiesc, ești pe drumul cel bun.

Te vei întreba poate la ce se rezumă diferențele de consum atât de mari între o casă eficientă energetic și una standard.

 

În primul rând, aspectul izolației este printre cele mai importante atunci când vine vorba de eficiența energetică. Chiar dacă construcția ta este izolată, există pirderi care pot apărea fie izolației insuficiente, punților termice sau montajului greșit al izolației.

Un alt aspect foarte important este etanșeitatea construcției, un subiect care stârnește multe controverse. Ca specialiști în domeniul eficienței energetice, recomandarea noastră este etanșarea riguroasă a construcției, pentru a nu permite curenți de aer necontrolat în casă. Aceste infiltrații de aer nu doar că scad temperatura din casă, dar pot  afecta construcția în timp cauzând mucegai, igrasie și alte probleme. Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, click aici.

Ferestrele construcției sunt de asemenea foarte importante, deoarece acestea pot ajunge să fie ori veriga slabă a clădirii, ori cele care aduc un aport de căldură prin radiația solară.

Iată câteva semnale de alarmă după care te poți ghida, care iți vor confirma dacă construcția în care locuiești ar putea consuma mai puțină energie termică:

  • trebuie să încălzești casa de mai multe ori pe zi pentru a putea menține o temperatură constantă și confortabilă
  • există zone cu igrasie sau mucegai în casă
  • simți zone reci în apropierea ferestrelor, colțurilor și pereților
  • sesizezi o diferență de temperatură între sol și nivelul capului
  • există curenți de aer pe care nu îi poți controla și care îți provoacă disconfort
  • facturile pentru încălzire sunt foarte mari pe timpul anotimpului răcoros

Așa cum atunci când avem o problemă de sănătate  mergem la un medic care va putea stabili un diagnostic corect, la fel este și în domeniul eficienței energetice; dacă știm unde se află problema, aceasta este deja pe jumătate rezolvată. 

Pentru a putea identifica problemele unei construcții, este nevoie de o atenție deosebită, la fel cum avem nevoie să realizăm investigații și analize în vederea tratamentului. Cum un diagnostic greșit din punct de vedere medical nu ne va ajuta să ne tratăm, la fel nu vom reuși să tratăm problemele construcției noastre prin diagnosticare incompletă/greșită.

Iată deci care sunt pașii corecți pentru a putea rezolva problema eficienței energetice în construcția ta:

1. Identificarea pierderilor de căldură prin termografie

Cu ajutorul camerei prin termoviziune putem identifica zonele problematice de la fundație, pereți, ferestre și acoperiș. Practic termografia ne ajută să vedem ceea ce cu ochiul liber nu reușim, și anume punțile termice.

Dacă am identificat zonele problematice, am făcut un prim pas pentru a putea reduce pierderile de căldură.

2. Măsurarea pierderilor efective de căldură

În această etapă se vor măsura pierderile efective prin fiecare element de construcție, pentru a putea calcula exact în ce clasă de consum energetic se situează construcția. Astfel, acest aparat măsoară valoarea U a elementelor constructive în W/m²K.

3. Măsurarea gradului de etașeitate al construcției, prin testul Blower Door

Testul Blower Door ne ajută să stabilim gradul de etanșeitate al construcției. Practic se instalează ușa suflantă în locul unui gol de ușă sau de fereastră și se creează un vânt artificial în casă. 

Standardul de etanșeitate la care este indicat să ajungem este de 0.6-1 ach (schimburi de aer/oră)la o presiune de 50 Pa. Majoritatea caselor din România au un grad de etanșeitate foarte slab, ceea ce insemană că aerul din casă se schimbă de mai multe ori pe oră, cauzând disconfort termic, mucegai, igrasie și facturi mari la energie.

4. Identificarea zonelor neetanșe cu ajutorul termografiei sau fumului în timpul testului Blower Door

Pasul următor stabiliriii gradului de etanșeitate este să identificăm zonele neetanșe cu ajutorul aparatului cu fum (imaginea din stânga) și/sau cu ajutorul termografiei (dreapta).

Atenție! cu ajutorul termografiei se pot identifica și punțile termice datorate slabei izolări însă nu putem identifica zonele neetanșe cu aparatul termografic decât în paralel cu aparatul Blower Door. De asemenea, aparatul cu fum se folosește strict atunci când se realizează testul Blower Door.

5. Calcule energetice bazate pe valorile măsurate

Revenind la pasul 2 legat de măsurarea pierderilor de căldură prin elementele constructive ale clădirii, se vor realiza calcule bazate pe aceste măsurători în softuri specializate pentru a putea stabili pierderile totale de căldură ale construcției și pentru a putea găsi soluții pentru diminuarea acestora.

Adițional măsurătorilor efectuate, se vor lua în calcul  și arhitectura casei, geometria acesteia, locația, poziționarea cât și multe alte aspecte cu privire la construcție.

6. Soluții de optimizare energetică la standard de casă pasivă

Se vor oferi soluții pentru remedierea problemelor identificate anterior, legate de izolație, diminuarea punților termice, aspectul ferestrelor, etanșare, ventilația cu recuperare de căldură și eventual umbrirea construcției.

După ce s-au stabilit mai multe variante de soluții, se va alege una finală în funcție de bugetul alocat reabilitării.

7. Planificare, Urmărire, Implementare

În această etapă se va începe efectiv lucrarea de reabilitare, efectuată după recomandările stabilite în pasul anterior.

8. Controlul calității lucrărilor efectuate

La final se va relua testarea termografică și testarea pentru etanșare, pentru a putea verifica dacă s-au rezolvat toate problemele la standardul dorit.